Cum se aleg corect sursele de iluminat artificial din casa precum lustra led?

Vechile becuri cu incandescenta, pe langa faptul ca au fost scoase de pe piata in urma cu cativa ani, produceau o cantitate mare de emisii de CO2, durau putin timp si consumau multa energie, desi erau accesibile. Pe de alta parte, utilizarea becurilor cu LED-uri in casa este o solutie viabila pentru reducerea facturilor de electricitate si pentru utilizarea de energie electrica ecologica. Iata care sunt caracteristicile becurilor LED, cat costa si consumul mediu.

Becuri cu LED-uri: ce sunt si avantaje

Un LED este, la propriu, o dioda emitatoare de lumina. Este o mica componenta electronica care emite lumina atunci cand este traversata de un curent electric. LED-urile sunt in medie de dimensiuni mici si se folosesc mai multe in cadrul aceluiasi bec pentru a obtine nivelul dorit de luminozitate. Principalul avantaj al tehnologiei LED este consumul de energie, care este mult mai mic decat alternativele existente in prezent pe piata. Pentru aceeasi luminozitate obtinuta, o lampa LED consuma de sapte ori mai putin decat un bec conventional si dureaza de douazeci de ori mai mult. In comparatie cu o lampa cu consum redus de energie, aceasta consuma de patru ori mai putin si dureaza de doua ori mai mult. La Instalmen veti gasi numeroase tipuri de corpuri de iluminat, inclusiv lustra cu telecomanda pentru living si dormitor  instalmen.ro

Cum il aleg pe cel mai potrivit?

Exista multe marci pe piata, de la cele cunoscute pana la produse de la marci necunoscute. De obicei, diferenta de pret se datoreaza calitatii materialelor folosite si influenteaza mai ales durata de viata a becului, mai degraba decat performanta acestuia la momentul achizitiei. Pentru a alege becul cel mai potrivit, trebuie sa tineti cont de cativa parametri

  • cat de multa lumina face;
  • cati lumeni produce (lumenul este unitatea de masura a luminozitatii, iar valoarea fiecarui bec este intotdeauna indicata in mod clar pe ambalaj).

Un bec conventional de 100 de wati produce aproximativ 1.300 de lumeni. Deoarece lampile cu LED-uri consuma mult mai putina energie, este nevoie de mai putin de 15 wati de lumina LED pentru a obtine lumina produsa de un bec conventional de 100 de wati. Echivalenta este adesea mentionata pe ambalaj. Cu toate acestea, nu toata lumina ofera acelasi sentiment. Dupa cum stie oricine care a cumparat un bec cu economie de energie de prima generatie, lumina poate fi foarte rece si poate face incaperile mai putin placute, chiar daca este la fel de stralucitoare ca un bec vechi. Tehnologia LED permite obtinerea unei lumini de mai multe culori diferite, in functie de materialele utilizate pentru constructie, inclusiv diferite tipuri de alb.

Cat de mult puteti economisi?

O gospodarie medie echipata in principal cu becuri led consuma aproximativ 400 kWh pe an pentru iluminat. Acest consum se reduce la aproximativ 250 kWh pe an pentru cei care au inlocuit deja becurile cu incandescenta cu cele cu consum redus de energie. Cu toate acestea, daca se folosesc numai becuri cu LED, economiile sunt mult mai mari. Pentru a lumina acelasi numar de ore, consumul scade la 60 kWh. LED-ul sufera mult mai putin din cauza aprinderii si stingerii continue, tipice utilizarii casnice, si, prin urmare, poate dura cu usurinta de pana la trei ori mai mult.