pompe de gresare

Mentenanta pompelor de gresare

Cand lucrurile merg fara probleme, este usor sa treci cu vederea treburile obisnuite de intretinere si sa rationalizezi ca nu merita timpul pentru a inspecta si inlocuirea in mod regulat a pieselor. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevar. Realitatea este ca majoritatea instalatiilor au mai multe pompe care indeplinesc o varietate de functii care sunt esentiale pentru functionarea cu succes a instalatiei. Daca o pompa functioneaza defectuos, aceasta poate fi cauza opririi unei intregi instalatii. O pompa gresare nu este cu mult diferita de alte tipuri de pompe si de aceea, recomandarea noastra este sa te asiguri ca alegi de fiecare data cele mai bune solutii pentru masinile tale si pentru sistemele pe care le utilizezi. Mentenanta optima a pompei de gresare te va ajuta sa ai mereu la indemana utilajele de care ai nevoie pentru o buna functionare a masinilor agricole pe care le folosesti si sa poti face mentenanta corect, fara sa astepti dupa reparatia pompei sau fara sa cumperi o alta pompa.s

Pompele sunt acele produse care fac a aparatele sa functioneze eficient, indiferent daca sunt utilizate pentru procese de fabricatie, HVAC sau tratarea apei. Pentru a face pompele sa functioneze corect, trebuie implementat si respectat un program regulat de intretinere.

Consulta instructiunile producatorului original. Ia in considerare momentul pentru a  programa intretinerea. Vor trebui dezactivate liniile sau pompele? Selecteaza o ora cand sistemul este oprit si coupa-te de mentenanta pompelor.

Cunoaste-ti sistemul si urmareste-ti pompa in timp ce inca functioneaza. Noteaza scurgerile, sunetele sau vibratiile neobisnuite si mirosurile neobisnuite.

  • Verifica daca punctele de montare sunt sigure
  • Verifica etansarea mecanica si ambalajul
  • Inspecteaza flansele pompei pentru scurgeri
  • Inspecteaza cuplajele
  • Inspecteaza si curata filtrele

Lubrifiaza motorul si rulmentul pompei conform instructiunilor producatorului. Asigura-te ca nu lubrifiezi excesiv. Mai multe deteriorari ale rulmentului apar ca urmare a ungerii excesive decat a gresarii insuficiente. Daca rulmentul are un capac de aerisire, scoate capacul si porneste pompa timp de 30 de minute inainte de a reinstala capacul. Acest lucru va permite excesului de grasime sa iasa din rulment.

  • Verificati daca toate terminatiile sunt stranse
  • Inspecteaza orificiile de ventilatie si infasurarile motorului pentru depuneri de praf/murdarie si curata conform instructiunilor producatorului
  • Inspecteaza demarorul pentru arcuri, supraincalzire etc.
  • Utilizeaza un megohmmetru pe infasurari pentru a verifica daca nu exista defectiuni ale izolatiei

Daca furtunurile, etansarile sau inelele O prezinta uzura sau deteriorare, inlocuieste-le imediat. Utilizarea unui lubrifiant temporar de cauciuc pentru ansamblu va asigura o potrivire stransa si va preveni scurgerile sau alunecarile.

Cum se alege corect uleiul pentru pompa?

Multi producatori de pompe recomanda utilizarea uleiului, vaselinei sau a altor produse pe baza de petrol sau siliciu pentru lubrifierea etansarii cu elastomer. Utilizarea unor astfel de produse poate cauza defectarea etansarii din cauza umflarii elastomerului. Lubrifiantii de cauciuc P-80 sunt temporari, odata uscati, lubrifierea inceteaza si piesele raman pe loc. In plus, acesti lubrifianti nu se vor reactiva in prezenta apei si nu vor usca partile din cauciuc.

Este ideal sa alegi de fiecare data solutiile de lubrifiere potrivite astfel incat sa nu apara probleme. Atunci cand vorbim despre sisteme de ungere trebuie mentionat faptul ca acestea vor functiona corespunzator numai in momentul in care ai certitudinea ca folosesti substantele si solutiile potrivite. Nu este deloc greu sa faci asta daca esti atent la toate detaliile. Gandeste-te ca uleiurile si lubrifiantii pot fi alesi in mod corespunzator doar daca ai la indemana ghidurile oferite de producatori si daca respecti ce scrie in cartile tehnice.