Pizza a devenit un fel de mancare important in bucataria internationala. Astfel, in lume se pot gasi multe variatiuni ale acesteia, in functie de obiceiurile gastronomice ale fiecarei tari sau populatii. Astfel, Pizza Colosseum din Bucuresti a creat un top al tarilor unde se savureaza felurile de pizza traditionala sunt diferite decat in Romania.
1. India
In tara Bollywoodiana toppingurile preferate sunt puiul Tandoori (despre care probabil ati auzit), tofu, carnea tocata de oaie, respectiv „paneer”, care este similara branzei de vaci de la noi. Daca aceasta vi se par cat de cat in regula, ce ati zice de o pizza cu ghimbir murat?
2. Australia
Locuitorii insoritei tari mananca pizza cu sos barbeque, carne cangur, emu si crocodil. Aceste toppinguri exotice au inceput sa fie puse pe pizza in anii 1980 in unele pizerii si restaurante din Australia, fiind denumite „pizza gourmet”. Desi noua ne pare ciudat trebuie sa intelegem ca preferintele autralienilor pot fi explicate prin faptul ca acestea sunt animalele care se regasesc la ei: cangurul de exemplu putand fi comparat cu porcul mistret de la noi.
3. Suedia
Suedia este singura tara europeana care a ajuns in top. Una dintre felurile preferate de pizza ale suedezilor este asa-numita pizza-kebab, pe care bucurestenii pot s-o deguste si ei la Pizza Colosseum. Insa in ultimii ani se pot gasi pizza peste care dupa coacere se pune salata verde proaspata si cartofi prajiti, toppinguri pe care puteti sa le incercati si voi. Aditional, in fiecare pizzerie pizza se serveste cu „salata pizza”, care are ca ingrediente varza, piper negru boabe si adeseori chiar si ardei rosii, compozitia fiind preparata cu otet si lasata la murat cateva zile. Pentru cei dintre voi care se gandesc ca nu este nimic iesit din comun pana acum am lasat sortimentul de pizza cel mai „special” la urma. Aceasta se numeste „Pizza Africana” (da, tot in Suedia!), care are ca toppinguri alune, banane, pui, ananas si curry – foarte mult curry. Voi ati incerca acest fel de pizza?
4. Japonia
Un ingredient traditional care se regaseste in pizza din Japonia este mochi, care este un fel de piure din orez, acesta fiind incorporat in crusta pizzei. Un alt topping putin mai ciudat, care se pune pe pizza pe aceasta insula asiatica (si ca ingredient il avem si noi) este maioneza. Pana la urma daca ne gandim maioneza si ketchup-ul pot fi considerate ca fiind in aceasi grupa de alimente. Insa toppingul care a adus Japonia pe locul intai este cerneala de calamar. Da, ati auzit bine: imaginati-va o pizza pe care in loc de culoarea rosie de la sosul de rosii, vezi negru. Nu prea apetisant, nu-i asa?
5. Coreea de Sud
Nu am putut sa ne hotaram care dintre Japonia si Coreea de Sud ar trebui sa castige marele premiu (pizza cu cerneala de calamar ne-a dat peste cap), astfel am decis sa impartim faima. Asa cum probabil v-ati asteptat, trendurile in aceasta tara in ceea ce priveste pizza, presupun utilizarea unor toppinguri mai putin traditionale (din punctul nostru de vedere), si anume cartofi wedges, cartofi dulci, creveti si raci. Pe langa acestea, se poate gasi pizza cu bulgogi, care de fapt inseamna bucati subtiri de carne de vita, porc sau pui, marinate (in sos de soia, zahar, ulei de susan, usturoi si piper) si puse pe gratar. Un alt topping comun in Corea de Sud este dak galbi, care reprezinta bucati de pui marinate si prajite cu pasta de ardei iute, varza, cartof dulce. Insa pe toate acestea am fi putut cat de cat sa le anticipam, insa ceea ce nu am putut prevedea este crusta facuta din aluat de biscuiti, care vine cu un topping de creveti si un sos de afine. Cred ca pizza de ciocolata din Brazilia nici nu se poate compara cu aceasta. Voi ce credeti?
Pe care dintre aceste sortimente de pizza nu le-ati incerca nici in ruptul capului?